Taktik

Hur gör man då för att lura upp den där torsken från djupet? Och hur gör man för att få de större exemplaren att falla för just mitt bete. Det finns säkert hur många viktiga detaljer som helst men vi fokuserar här på en handfull.

Plats

Fiskar man på en plats där fisken inte finns så blir det ju ingen fisk. Alltså – leta upp en plats som håller fisk! Det här kan både vara helt okomplicerat vid havsfiske likväl som fullkomligt hopplöst. Traditionellt så leta efter grund eller grundpartier och fiska i kanterna. På toppen finns oftast småsejen och runt om annan fisk. Just där uppgrundningen startar från bottenlös lerbotten upp mot grundet och sen vidare in över grundet brukar vara bra.

Man ska dock aldrig bortse från det okonventionella och ibland bara planlöst fiska där andan faller på. Egna erfarenheter visar att ställen där man aldrig tror att det ska finnas fisk på kan bjuda på ordentliga överraskningar. Det är dock inte dessa ställen fisket ska koncentreras på.

Sen ska man heller inte förakta platser som är sköna att fiska på men av en helt annan anledning än viljan att fånga fisk. Har man upplevt 13m/s med snöblandat regn en lång dag så är lä något man suktar efter. Även om fisket på den nyfunna platsen i lä inte ger något så ger det i alla fall ett välkommet avbrott i kylan. Efter en halvtimmes avkoppling har motivationen återvänt och man är nästan sugen på de där 15 m/s som vinden nu ökat till. Dessutom fiskar man nu mycket mer koncentrerat efter avbrottet vilket leder till mer fisk.

Tid

Dygnet har 24 timmar som man kan laborera med. Många verkar mena att natten är att föredra då det gäller fisket och de kan mycket väl ha rätt. Om vi endast åkte på fiskesemester för att få fisk borde vi således fiska på natten. Gör vi det? Näe!

För oss handlar det här om så mycket mer. Vi vill ju krama ur allt vi kan ur vår, sedan länge efterlängtade resa, och har bestämt oss för att bara fiska dagtid (kanske med något undantag). Genom att köra tidiga mornar så blir fiskedagar bort mot 16-tiden riktiga maratonpass och man längtar nästan in till stundande renspass och samkväm.

Vi har anat fisket vara något bättre på mornar ibland men framförallt är det som fiske brukar vara, det varierar lite. Vi har inte ens tydligt, lyckats se det som är en allområdande sanning, att fisket är bättre på stigande vatten. Så är det såklart men eftersom vi struntar i huggperioder och tidvatten och bara kör på så tenderar vi att glömma bort när tidvattentopparna är. Och det går djäkligt bra ändå!

M.a.o, vill man maximera fångsten – gör som alla andra säger är bäst. Vill man maximera upplevelsen – gör som vi!

Väder, vind och drift

Fan vad det ska vara skitväder och faan vad man ska driva mycket. Oftast går det höga vågor på ett stormigt hav och båten sveps med i ett par knop. Har man då dessutom otur så går vågor och ström i samma riktning. Eftersom vi är starka i båtlaget så struntar vi i det och bara kör på fast med dubbelt så tunga prylar. Möjligen letar vi upp lite grundare vatten. Faktum är att våra bästa fisken har vi nog haft i de djävligaste förhållandena. ALLT är dygnsurt, trasig eller i allmän oordning men fisken kan formligen spruta ur havet vid dessa tillfällen.

Vi har testat drivankare som fästs midskepps och fått ner driften 0,5 knop. Men det gav lite trassel, kanske pga ovana. Nästa gång fäster vi drivankaret i fören och ser om det kan funka att fiska två på varje sida av båten på det sättet.

Dåligt väder påverkar framförallt motivationen och vi har haft våra dagar, framför allt på Fröya, där vi tidigt röstat för stugan men där fisket kommit i gång och dagen blivit riktigt bra. På våra fler än 15 resor har vi trots allt bara blivit inblåsta tre-fyra dagar men kanske borde vi inte gått ut vid ytterligare något tillfälle. Men det viktigaste är att känna sig fram och inte tveka att vända om det visar sig för djävligt vilket vi också gjort någon gång.

Pilkteknik

Jobba, jobba, jooobba!

Det finns inga genvägar. Det gäller att ha bottenkontakt, bra kontakt med pirken, bra känsla, hög koncentration och ej att förglömma – en rejäl skopa tur. Har man inte orken till de första fyra attributen kan man, vilket Sippen bevisat, förlita sig till enbart tur. Det fungerar dock inte i längden.

Sen allt det andra som vi fiskare tycker är självklart i drillningen som sträckt lina, ta fisken lagom hårt, säker landning via gälgrepp, osv. osv. Alltihop sammantaget, tillsammans med ytterligare massa andra aspekter föder framgång.

Vi har märkt en klar fångst-förbättring desto fler resor vi varit på. Det beror framförallt på rutin, platskännedom och en självklarhet i alla val vi gör, något vi saknade i början.

Må vi aldrig falla för frestelsen att lägga allt krut på fisket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *