Knutar

Såklart en superviktig detalj!Uniknot

Att fästa ett beteslås i tafsen blir djäkligt otympligt när tafsmaterialet ofta är 1,00 mm med en traditionell fiskeknut. Mycket bättre är Uni-knot som kryper ihop på ett bra sätt samtidigt som den känns trygg och säker.
Uniknut att skarva flätlinor
Ibland om oturen har varit framme kan det vara nödvändigt att skarva flätlinor även om vi avskyr osäkerhetsmomentet att fiska med knuten ute… Då är den dubbla Uni-knot ett bra alternativ.

UpphängarknutenEn riktig favorit på Fröya har varit upphängarknuten. Den har praktiserats både sena kvällar i Sälen, till havs och under förberedelser hemma i Stockholm. Att se Ola knyta denna knut kan vara stor underhållning. På Söröya eller andra senare destinationer, där vi inte behöver så många upphängare så knyter vi den alltmer sällan. Men en av de absoluta höjdpunkterna på varje fiskeresa är att se Ola och Curre samarbeta för att få knutarna rätt med ett crescendo där Curre slickar på Olas fingrar när han ska fukta knuten så att den blir tight och fin.

Spolarexknuten används för att fästa linan på rullen och kom ihåg att alltid lägga ett lager nylon längst in. En knut som kan komma till användning är den så kallade Kirurgknuten. Den används med fördel för att skarva linor av olika dimensioner. För att fästa ett eventuellt beteslås på flätlinan kör vi med Firelineknuten.

SpolarexknutKirurgknutFirelineknut

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *