2007 Fröya

Det var något förvånande när vi direkt efter 2006 bokade in resan för 2007, men oj vilken tur att så skedde. En gång är ju ingen gång men två gånger gav vår vana.
Vi begav oss återigen iväg mot Sälen på fredagseftermiddagen, enormt revanschsugna nu när visste så mycket mer än året innan. Detta tillsammans med nytt material gav oss tillförsikt. Lite öl i baksätet och resan gick fort. Sälenkvällen var snart slut och vi trimmade inte rullarna till in på småtimmarna som året innan. På lördagen gick reveljen strax efter 05. Vi hade fortfarande inte full koll på bilvägar och vart vi skulle men enades om att äta frukost på vägen. Det skulle vi inte gjort. Den som känner Curre vet att han inte är en behaglig upplevelse på fastande mage. Vi stannade nog på 3-4 ställen som alla var stängda innan vi strax efter åtta anlände Röros och där stannade vid första mack.

Resten av resan gick förhållandevis bra med endast smärre incidenter. PerT som i år gick på penicillin pga av en efterhängsen bihåleinflammation satt bakom ratten och övriga stärkte självförtroendet med en öl eller två. Delar av förfriskningarna låg i takboxen och snabbt ett pit-stop gjordes för att fylla på med dryck inne i kupén. Strax efter började alla norrmän glatt vinka och blinka till oss. Vi vinkade glada tillbaks och tänkte fartkontroll. Inget kom men hälsningarna duggade tätt. Det visade sig att Ola i sin iver att inhämta öl glömt att stänga takboxen vilket vi kom på efter någon mil. Än idag tror vi inte att något åkte ut.

Vi kom utan vidare missöden fram till campen och installerade oss snabbt i stugan efter att ha hälsat på Torbjörn som driver campen. Vi hade i år införskaffat egen GPS och sjökort vilket kändes som en enorm befrielse. Det blåste rejält och det var svårt att fiska. men vi gick norr om Ila och sen västerut och fiskade oss bort mot Gåsöya. Vi satte snabbt ett par pilkar men sen hittade vi lite fisk. PerT fick en pytte sej, Curre lite blandat, Ola lyckades dra tre torskar över 3 kg och PärM fick ett par fiskar med en topp på 3,5 kg. En ok start!

Söndagen blev en – med våra mått mätt – bra dag. Vi fiskade ganska bra hela dagen och letade oss till nya platser som vi förra året bara kunde drömma om och landade 60 fiskar på totalt 66 kg. PerT drog dagens största, en Lyr på 4,2 kg. Därefter kom Pärsa med en Långa på 4 kg och sen jämnt fördelat en del torsk och lyr runt 3 kg. Den som kom lite efter i protokollet var Curre med idel småsej.

På måndagen var det dags för Storbåt till Örnklacken och det skulle visa sig bli vår bästa dag på havet någonsin. Det var till råga på allt fint väder och fisken var ganska på hugget. Vi skyfflade inte upp mängder med fisk men de kom i en ganska strid ström även om en del var små. Totalt fick vi 66 fiskar men nu med vikten 156,3 kg. Lyckligast var Kapten PerT som trots 30 fiskeår bakom sig aldrig fått en 10-kilos – oavsett art. Nu klev det på en bamsetorsk på drygt 100 meter på en gulröd 600gs pilk och upp kom en skönhet på 12,5kg. Till den la PerT dessutom serien 9 kg, 7,5 kg och 5,8 kg. Även Curre fick en torsk över 10 kilo som vägdes in till 11,5 kg, efter det 5,5 och 4 kg. Ola ville inte vara sämre och landade vår största Fröya sej på mäktiga 9,5 kilo och sen två torskar på 7 kg var och PärM nådde inte riktigt lika långt men fick torsk på 5 och 6 kg. Att vi på hemvägen hade sällskap av ett par späckhuggare gjorde inte dagen sämre. Vi avrundade en fantastisk dag med ett par kalla pilsner och en lång sejour i rensboden.

 

 

 

 

Tisdagen spenderade vi i egen båt och åkte ut mot kvistfluerna. Vi provade runt en del då vi hört om både långa och uerfisken i området. Rätt som det var hamnade vi rätt i en brant ner mot 150 meter och vips satt det uers på alla spön. Vi landade på 4 drifter 15 uers i kilosklassen, främst på upphängarna. En mycket kul erfarenhet men förutom uer fick vi endast enstaka annan fisk.

Onsdagen gav ganska bra och vi stannade på 58 fiskar på 61 kg friskt blandat mellan lubb, sej, torsk, lyr och långa. Störst för dagen var torsk och långa på 3,5 kg för Curre. Torsdagen var en riktig skitdag och vi fick drygt 15 fiskar på 15 kg, mao bara smått.

Sista dagen var det dags för ännu en storbåtstur och vi startade tidigt. Fisket blev ganska kul och varierat men fortfarande inte fantastiskt. 66 fiskar på 100 kg med toppar för PerT med ett par sejar på 5,5 kg. Curre fick en torsk på fina 7 kg och sej på 5,5. Ola fick få men i alla fall sej på 5 kg, 4,5 kg och 4,5 kg. PärM fick flest men också minst och fick nöja sig med ett gäng sej mellan 3-4 kg. Totalt fick vi på veckan 301 fiskar på 440 kg. Av dessa var drygt 200 kg torsk att jämföra med året innan då vi fick mest sej. Ola och Pert drog 122,5 kg var följda av Curre på 107 kg och PärM på 88 kg. På det stora hela en riktigt bra resa med flera fina fiskar som gick in i rekordlistorna.

We’ll be back again,
Team Capracol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *