2009 Fröya

Fjärde året på Fröya. Nu börjar det likna rullande band. Vi rattade ut från Väsby tidig eftermiddag och körde via McD i Mora. Upp till den nya stugan i Rörbäcksnäs kom vi tidigare än vi gjort innan. Curre hade med sig egen frukost som han packat ner längst in i den smockfulla bilen. Vi som känner honom tvekade aldrig att packa om bilen då vi vet konsekvenserna av att ha honom hungrig bilen.

Rörbäcksnässtugan var en trevlig bekantskap och vi sov gott innan vi runt 6-tiden på lördagsmorgonen styrde vidare in i Norge via Trysil, Röros, osv.

Som vanligt anlände vi campen strax efter 13. Vi installerade oss snabbt i båten innan det var dags för första turen ut på havet.

Vi började med att ta oss upp mot Skogsöya via Bögtjoken. Vid den steniga branten mot Skogsöya fanns det lite fisk. PärM var den som först fick på något och bordade både torsk och lyr. Skönt i år var att vädret var riktigt bra och inbjöd till fiske i bara fillijonker redan första dagen. Vi fick inga mängder på lördagen men 21 fiskar på 25 kg var ändå ok. Curre drog 2 lyr på 2,3 kg styck, Ola 2 torskar på 2,5 kg. Pärsa, sin vana trogen, tog det lugnt och trimmade in grejorna och nöjde sig med en fyrklöver mindre fiskar medan PerT bara fick en riktig fisk. Det var å andra sidan en lyr på fina 4,3 kg.

Söndagen blev riktigt bra! Vi har varit här ett par år och börjar lära oss, både fisket men också omgivningarna. På söndagen landade vi 126 kg på de 81 fiskarna. Störst och båtrekord i “egen” båt slog PerT till med genom en torsk på 6 kg. Dock var det många fina fiskar idag och Ola fick torsk på 3,7 kg, Curre fick torsk på 4,5 kg, PärM drog både lyr på 4,5 och lubb på 4,2 kg. PerT fick också lubb på 4 kg och fin lyr på 3,5 kg. En riktigt bra dag!

Måndagen var årets storbåtstur då vi kontinuerligt går ner i antal storbåtsturer eftersom de heller inte ger något. Den här turen var inget undantag. Det låg smetat med trålare på örnklacken och ingen fisk ville hugga. Det enda vi fick var småsej med några få undantag. Ola fick torsk på 3,6 kg, Curre både sej och torsk på 3,5 kg, PärM sej på 4 kg och PerT slog till med resans största fisk strax innan vi lämnade Örnklacken för sista? gången, en torsk på 7,0 kg.

På tisdagen var det finväder och vi gick direkt upp i kanalen vid Nonsholmen. På första driften fick vi 22 torskar. Inga jättar men det var riktigt kul. Sen när vi letade oss längre bort fick Ola ett hugg som gjorde riktigt bra motstånd. Upp kom efter en ordentlig kamp den största lyr vi överlistat på mäktiga 6,2 kg. En glad björnbror kunde därefter fiska lite mer avslappnat! Dagen gav totalt 81 kg.

Tydligen var det ett gott år i år eftersom också onsdagen blev alldeles formidabel. Vi begav oss ut till samma område, långt bort mot Kya, men det blåste upp mycket på eftermiddagen och vi fick verkligen krypa över Sulfjorden. Vi var till och med tvungna att ta en längre tur för att undvika den stora fjordens vågor. Totalt fick vi 105 kg på onsdagen och mest imponerande var Curres lyr på 5,4 kg. Han tappade dessutom en riktig fining i släppet efter. Ola fick lyr på 3,9 kg, PärM fick torsk på 3,0 kg och PerT torsk på 4,0 kg.

Torsdagen började med att Ola drog en riktig sjöpalm i kanalen vid Nonsholmen direkt på morgonen men sen blev det svårt i värmen. Vi valde då att testa lite nya platser ute på det större havet utanför Kvistfluerna och grunden som ligger långt där utanför mot yttre helvetet. Det var stiltje och vi provade att meta lite men det gav inget. Det kom ut ett par andra båtar och fiskade på de stora grunden men vi såg heller ingen som fick nån fisk. Det blev bara småfisk, totalt 29 kg på 48 fiskar och Ola tog den största, en lubb på 3,8 kg.

Istället för att gräva ner oss ställde vi till med fest. Och vilken fest det blev! Vi började i lite beskedlig stil men vi valde att göra det utomhus då det rådde högsommarvärme. Efter att ha flyttat om lite på terrassen bjöd vi in grannarna och Torbjörn med familj. Middagen glömde vi bort och inte ett glas var torrt. Men djäklar vad trevligt det var. När kroppen är tänjd till bristningsgränsen dagarna i ända så rekommenderas inte att ersätta middagen med rödtjut vilket vi nu testade. Festen blev kort men intensiv och det var en kvartett med hög promillehalt som gjorde ett försökt till middag vid 22-tiden när gästerna gick hem. Jo, det gick sådär och vi stupade i säng.

Klockan var ställd på 06 som vanligt och PerT var uppe och gjorde frukost vilket han var rätt ensam om. Så småningom kom Ola lite stukad och vi körde på så gott det gick. Curre ville inte stiga upp och PärM var inte att tänka på. Det blev så att Ola och PerT ensamma ställde siktet mot Tverfallet och Linnigan. Till en början fick vi absolut inget, men det lossnade så sakteliga. Vi funderade på hur vi skulle göra, om vi skulle röra oss hemåt mot bakfylleduellanterna eller om vi skulle köra på. Vi enades kring det senare då resan hem är lång och fisket var gott. Vi fiskade bra och fick 62 kg på 35 fiskar och då på bara 2 personer, och detta då vi valde att dra oss hemåt redan kl 13. En mycket bra dag i fint väder. På bryggan mötte oss 2 molokna fiskare, varav i alla fall Curre refererar till fredagen som “den tråkigaste dagen i mitt liv”.

Totalt blev 2009 ett riktigt bra år på Fröya, både fiskemässigt, bra väder och djäkligt trevligt. Vi fick totalt 464 kg på 330 fiskar och av dessa var nästan 300 kg torsk. PerT fick 162 kg, följd av Curre som drog 132,5, Ola 109 och PärM 60 kg.

We’ll be back

Team Capracol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *