2008 Hammaröy

Ännu en resa vintertid till nordligare breddgrader som startade den 8 november. Deltagare blev Curre, PerT och Sippen. PerT kände dagen innan avfärd hur halsen bara blev sämre och med ett par halsflussar i bagaget visste han varåt det barkade. Det var bara att tjata in sig till läkare sent på kvällen innan avfärd och fixa penicillin.

Halsflussen kändes rejält på onsdagmorgonen när vi begav oss till Arlanda för vidare transport till Kiruna. I Kiruna hämtade vi ut hyrbilen och stannade i centrum för att proviantera innan vi rattade oss norrut mot riksgränsen och Narvik. Vi passerade Narvik och åkte söderut med en febrig PerT i baksätet. Snart körde vi it på sydsidan av Ofotsfjorden, dvs mitt emot Lofoten. En färja senare och en timmes bilkörning så var vi framme i Hammaröy.

Det var mörkt när vi installerade oss men vi fick ändå en cool känsla av stället. Det visade sig att det jämte campen fanns ett utflöde från en egen liten fjordliknande sjö. Enlig campägaren fanns det ett stationärt torskbestånd på insidan och det hade tagits fisk på över 15 kg där sommartid. I själva forsen fanns annan fisk och bl.a. skulle Hälleflundra gilla att ta sig in där. Nåväl det var ju inte inåt vi planerat vårt fiske utan på branterna ner mot Ofotsfjordens djup. Vi somnade snart, sjuklingen i egen säng medan Curre och Sippen delade brudsängen.

Reveljen gick runt sju då vi inte såg någon anledning att skynda i beckmörkret. PerTs medicin började verka även om halsen fortfarande gjorde rejält ont. Efter frukost gick vi ner till båten, en 18,5 ft Uttern med 30 hks motor. Det var tur att vi inte var fyra för det var trångt. Och ganska långsamt gick det.

Som vanligt började vi fiska för tidigt och fick inget i början. Inte förrän vi kom längre ut så började vi hitta sejen. Vi hade ju rört oss i dessa trakter både 2005 och 2006 vintertid och hade iaf vissa idéer om var vi borde fiska. Första dagen blev ingen större framgång då vi letade lite väl mycket kring de mer närliggande öarna istället för utåt. Vi fick i den medhavada krabburen och begav oss i skymningen vid tvåtiden hemåt. Rensningen var på rensbord utomhus med begränsad belysning och det säger sig själv att det inte var så kul när vintern dessutom nalkades. Vi sköljde våra stackars små sejfileer i slasken i stugan, käkade och somnade. Första dagen hade inte gett mer än 25 fiskar och i princip alla små sejar.

Vädret var bra på fredagen när vi vaknade och Kaptenen kände sig bättre. Vi åkte direkt längre ut efter att ha vittjat krabbtinan där vi fick en cool trollkrabba som återsattes. Vi fiskade längre ut idag och närmade oss kanterna i Ofotfjorden. Det gav resultat. Under dagen drog vi 65 fiskar på totalt 50 kg. Visst många små men vi fick också ett par fina Koljor runt 2,5 kg och en del torsk på upp till fyra kg. Hela dagen blåste det rätt bra och vi drev över ett större parti in mot land. Drifterna började på djup ner mot 100 meter och sen grundade det sakta upp mot ca 20 meter. Inte sällan högg sejen lite längre ut, torsken därefter och sen riktigt nära land koljorna över stenbotten längst inne. Det mörknade runt 15 och innan det begav vi oss inåt och trollade sista biten utan framgång.

Sista dagen blåste det kraftigt men vi valde ändå att bege oss ut mot samma område som dagen innan. Det gällde att hålla i sig i den ganska ranka farkosten och fisket blev svårt. Idag fick vi nästan 100 fisk men så gott som bara småsej. Totalvikten landade på 56 kg och toppfiskarna blev någon torsk och sej på 3 kg. Sammantaget fick vi på de här 3 dagarna närmare 200 fisk på ca 120 kg, inga troféer och jobbigt väder men en inte helt tråkig upplevelse.

 

Team Capracol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *