Beten

Rörpirk

Tänk att det man alltid saknar är plåt! Alltid är det strömt, mycket vind och stora djup och då vill man ha något som bara går snabbt ner till botten. Visst, det är inte det collaste som finns att fiska med rörpirk men det funkar och det funkar i alla väder. Vi använder mest 4-500 g pirkar när vädret är emot oss – vilket det oftast är!

Jiggar

Det tog ganska lång tid innan vi nådde framgång med jiggar. Vi var tidigt ute och använde och testade men på Fröja fick vi i princip ingenting. På Söröya eller nordligare breddgrader fungerar å andra sidan jiggarna perfekt. De sorterar ut den mindre fisken men om man tröttnat på att inte få något så är det bara på med en pirk eller upphängare igen.

Vi använder helst Savage Gears jiggar på 465 g (överst) men vi har kört en del på Big Bobben och en del andra som också funkar bra. Gärna en extra krok baktill som fästs med nylontafs eller vajer.

Tidigare körde vi en del med Storms 385 g (nere till höger) och de funkar säkert men det har blivit mer Savage Gear. I mitten till höger är Scary Jerry, 365 g, en kattimitation som vi inte nått framgång med, dock lätt att fiska med. Uppe till vänster, Red Ed, 395 g, inte heller en favorit som dock fått goda omdömmen. Tung men tar mycket vatten. Nere till vänster lättare jiggar som är breda och som också lätt seglar iväg i strömmar och med snabb drift och gör fisket svårare.

Mindre Jiggar

Vi har fiskat mer och mer med mindre jiggar efter att Kapten banade vägen. Alla i teamet har nu lättare haspelutrustning som dessa med fördel kan fiskas med. Curly Tails och Sandeels har inte nåtts framgång med men de därunder är lätta och bra alternativ att använda. Huvudena finns i 100, 125, 150 och 200 g och sen är det bara att köra någon vanlig relaxjigg eller liknande på en haspelutrustning med spö för betsvikt upp till 200 g. Sjukt kul!

Gadusen

En gammal favorit i hela teamet. Den har gett oss bra med fisk på Fröya och är lättfiskad samtidigt som den finns i många färgkombinationer. 4-500 g använder vi mest men även 300 g kan fungera. På Söröya ser vi dock sällan en Gadusen.

Svenskepirk

Behöver ingen närmare presentation. Finns i massa olika vikter och även lite mer slimmade varianter och självlysande. PerT har rönt enorm framgång med 300 g, då den är både bottensäker och fiskar brett. Finns alltid med i Kaptens arsenal som dessutom lyckades landa en 4 kgs torsk i Sandhamn på en 80 grammare.

Övriga pirkar

Det finns såklart en uppsjö andra pirkar men några som vi gillat genom åren är Stingsilda (överst). Den kan ta lite mer tid på sig ner till botten men fiskar bra och PerT satte sitt torskrekord med en 400 grammare som gav en fisk på 26,5 kg 2014. Sölvkroken (gul) har vi använt på Fröya när det varit stark drift på storbåtsturerna ända upp till 750 g. Det tär på armar och axlar men har ibland varit det enda alternaivet för att komma ner. Calamar (3 ovanifrån) var också under lång tid en riktig Fröyafavorit som alla i teamet hårdfiskat med. Slutligen ABUs Sillen är riktigt skön att fiska med och ger bra med fisk. Dock händer det att nedre fästet mot kroken slits ut efter ett tag och då är det bara att kasta pirken eller använda den som sänke.

Fulpirkar

Här finns det hur mycket som helst att ösa ur. Det man kan konstatera är att kvalitet, utformning, yta och övriga beskaffenheter är sådär på en fulpirk. De går att köpa på allt från Rusta till macken. Havsfiske visar sig inte alltid vara så komplicerat som man kan tro och ibland kan även en fulpirk ge formidabla resultat trots att man inte tror på den ett dugg. Det bevisades inte minst av Kenai som näst sista dagen på Söröya 2011 inte hade mycket plåt kvar i lådan och hängde på en klassisk fulpirk. Den han knappt ner de 70 metrarna till botten innan det small. 5 minuter senare låg en Hälleflundra på durken som vägdes in till 15 kg.

Speed Jigging

Speed Jigging med haspel är något som vi inte riktigt utvecklat än men som kanske kommer. Det går ju bra att med vanlig utrustning att bara veva fort men att växla till haspel och antingen köra mindre jiggar vid botten eller maxa invevningen med lättare beten runt 100-200 g för att överlista storsejen är en skön känsla. PerT drog de första fina sejarna på det här på Fröja på 6,4 och 7,9 kg 2011. På Söröya 2011 landades massor av sej och PerT testade ofta framgångsrikt med snabb invevning. 2012 på Söröya lös sejen med sin frånvaro men 2013 fick vi en hel del storlek framförallt på Storskaltaren. It’s more to come!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *