Öskar

Öskar kan verka ack så trivialt men det finns många olika aspekter att beakta. Vi har tvingats pröva ett flertal olika alternativ de senaste åren och lärt oss bemästra både hård vind, grov sjö och starkt solsken när blåsan ska tömmas. För det är den absolut viktigaste funktionen ett traditionellt öskar har!

Össkar

Finns i flera olika utformningar men vi gillar bäst den gamla varianten med lite högre kanter. Dock ska påpekas att plasten i dessa gamla kar var ganska hård och att kanterna lätt blev lite vassa. Det fina är att det i princip inte stänker ut något alls och rymligheten får anses mycket god då inte ens PärM behöver pausa och tömma karet.

Ovan till höger ses det moderna karet som inte alls har dess äldre kusins fördelar. Låga kanter borgar för stänk och den ljusa plasten gör att det syns igenom. Plasten i de nya karen och kanterna är i alla fall mycket mjukare än gamla tiders kar.

Cheebal

I dagens moderna båtar saknas inte sällan öskaret då självläns är mer regel än undantag och då får man ta vad som bjuds. Ofta är det något som tidigare båtgäster lämnat kvar eller en gammal matlåda. Cheebal kan naturligtvis också ösas med men det är svårare att nå ner till båtens durk med den runda utformningen. Handtaget är bra (om det finns kvar) men det känns ändå tryggast att hålla i själva burken om det är skumpigt. Rymligheten är ofta god och vit plast är att föredra framför en vanlig traditionell, genomskinlig matlåda, som kan ge ett lite äckligt synintryck för båtkamraterna.

Svart balja

Ett formidablet alternativ som vem som helst kan pricka i alla väder. Nackdelen är att baljorna ofta används för avblodning av fisken och hur noga man än sköljer baljan så finns vetskapen där om att “Curre kissade ju i den baljan”. Att lätta på trycket i baljan kan dessutom få vem som helst till dåligt självförtroende då man kan ha inmundigat obegränsat med dryck och ändå så lyckas man knappt täcka baljans botten.

Vit låda

Har ungefär samma egenskaper som den svarta baljan men skiljer sig på två avgörande punkter, det är dels färgen, dels botten.

Den vita lådan är just vit vilket ger ett osmakligt intryck. Den vita lådan har också ofta hål i botten så att vatten etc ska kunna rinna ut. Det är en mycket dålig egenskap för ett öskar!

Rel-bajs

Det är ju drömmen för ens fiskekamrater att någon gång få vara med om en Nr. 2 på havet. Vi har ännu inte haft förmånen att bevittna denna sägensomspunna händelse även om det varit nära. Vi hoppas fortfarande och är nog ganska ense om vem som blir debut-bajsaren i båtlaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *