Knivar mm

Knivar

Såklart måste man ha många och bra knivar! Dels “alltiallo knivar” vilka kan liknas vid de gamla traditionella fiskeknivarna. Viktigaste egenskapen är att de ska svara bra på att bli slipade och att de ska ha relativt långa blad. Köper man en standardkniv på något godtyckligt ställe riskerar du att få en kniv med alltför kort blad. Bladet bör åtminstonde vara upp mot 13-14 cm.

Sen tillkommer ju fileknivarna som egentligen ska ha samma egenskaper som båtknivarna men där det är ännu viktigare att de har långa blad. Vi använder Rapalas längsta med ett blad på 23 cm vilket fungerar bra. Den är lagom flexibel i klingan också. Vi har även testat Rapalas nyare svarta model, easy glide, med ett blad på 26 cm. Den är skön att filea med men lämpar sig mer som komplement eller hemma vi diskbänken. Det absolut viktigast som vi försöker ha som tumregel är att om Ola ska skära något så hjälper den som står närmast honom så minimeras skadan.

Förutom kniv måste man såklart ha en slip. De flesta använder brynen, inte vi. Vi brukar slipa upp knivarna i stugan med ett elektriskt bryne och så tar vi med någon gammal handslip ner i resnboden och det funkar kanon även om det inte ser lika imponerande ut som att swischa mot ett bryne.

Tänger

En bra tång är något som man bara måste ha. Och helst en tång per fiskare eftersom de har en tendens att försvinna hela tiden En vanlig plattång som säljs på vilken järnvaruliknande butik som helst går bra. Det man ska tänka på är att inte köpa lyxvarianten som är rostfri för det spelar faaan ingen roll hur mycket rostfri tången är, den är alla fall helt brun efter en vecka i Norge.

Det man också ska tänka på är att köpa den största varianten. Våra tänger är 20 cm med ett rejält “blad” på 10 cm.

Våg

Vi använder oss uteslutande av Super Samson. Det vi gjort är att vi ser till att ha ett par olika vikter på vågarna vilka har varit 10, 15, och 25 kg. Nu har 15 ersatts av en 20 kgs då PärM mäskade med den sista 15 kgs vågen på Söröya 2011.

Ett bra tips är att sätta handtag på vågarna eftersom det är de stora fiskarna vi vill väga och både en och två gånger har dessa starka bestar varit på väg att vrida fingrarna av oss. Som komplement finns måttband och nu även en vågpåse för att skona fisken. Vågpåsen funkar klockrent för större fiskar som lättare kan sättas tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *