Krok mm

Ringar

Spelar det nån roll? Ja faktiskt! Ringarna är ofta urkass, framförallt om man köper det vi refererar till som fulpirkar. Det kan vara helt ok att köpa en fulpirk på Biltema så länge man lägger 2 minuter på att byta ringar och krok. Pirken är ju mest bly och plåt medan det som utsätts för påfrestningar är ringar, lekare, betslås osv.

Det som går åt klart mest är ringar i storlek runt 8-12 mm men har man ett gäng också på 14, 17 och 20 så klarar man sig långt.

Beteslås

Det finns en allområdande sanning om betslås – Använd dem inte! Vem man än frågar så är svaret detsamma – Betslås? Är du galen? Lyssnar vi på det? Absolut inte! Det är klart att beteslåset kanske är en svagare del eller den svagaste länken i kedjan men vi har fortfarande haft extremt få tillfällen då beteslåset smällt.

Vi har brytit makkar, knäckt spön, slitit av tafsar, linor har gått av, krokar har rätats och rullar har kokat ihop men betslåsen har hållit! Kanske tur men tillsvidare kommer vi nog att fortsätta med dem då de underlättar fisket rätt mycket. Det vet ju alla att när fisken inte hugger så byter man bete ganska frekvent och beteslåset är då inte dumt.

Vi kör mycket med BFTs 2/0 och tycker de är bra sen har kapten gått över mer mot beteslåsen fr Savage Gear som men twistar på betet genom. Vi är medvetna om att andra inte håller med. Det får stå för dem!

Tafsar och linor

Det här är ju en hel vetenskap, framförallt linor och om man ska importera dem från andra sidan Atlanten då måttstockarna är totalt olika så kräver det att man ska kunna doktorera i konvertering. Det vi kommit fram till är att vi vanligast knyter tafsar av nylonlina i dimension 1,00 mm. Till haspelutrustning går vi ner till 0,70 mm men tanken är densamma, låt aldrig tafsens längd gå längre än från spötoppen till rullen. Det blir bara svårt att landa fisk. Hur många upphängare man kör med får väl bestämmas av fisket. På Fröya eller mindre fiskrika vatten är det sällan ett problem att ha fler upphängare medan på typ Söröya kan en upphängare vara för mycket.

När det gäller linor började vi använda någon spunnen Ron Thompsson lina som vi snart övergav eftersom den tog slut. Därefter har vi kört Power Pro. Vi började på 65 LB test, dvs med svenska mått en lina som är ungefär 0,43 mm i diameter. Den är helt hopplös att dra av om man sitter i botten och kräver mycket teknik av användaren. Därefter gick vi ner till 40 LB vilket motsvarar en spunnen lina som är någonstans runt 0,31 mm i diameter och som lämpar sig mycket bättre för havsfisket. Dock kan det gå 700 meter på en rulle så det frestar på i plånboken.

Krok

Samma sak som med ringarna. Byt krok! Ofta är det kass kvalitet på många pirkar och vi har börjat köra Owners strl 5/0. Till mete funkar också 3/0 eller 4/0. Det finns såklart bra varianter av Gamakatsu och Mustard men den viktigaste grundregeln är att man ska testa kroken.

Till jiggar, maskar, meten osv finns det mängder av enkelkrok som lämpar sig mer eller mindre bra. Ska det metas så se till att ha hullingar på baksidan av skaftet så sitter agnet bättre. Ska du fiska med maskimitationer så funkar Bait Holder varianten här brevid bra, gärna i strl 6/0 eller annan krok med långt skaft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *