Övrigt

Första hjälpen

Tråkigt men ack så viktigt. Otaliga är de krokar som satts i fingrar, händer och även en del andra kroppsdelar. För att inte tala om knivar som Ola stuckit i än det ena, än det andra fingret med kraftigt blodflöde som följd.

Se till att det finns blodstoppare, bandage, huvudvärkstabletter, pincett, sax, öronproppar (snark), sårservett, men framförallt en djäkla massa plåster i olika storlekar.

Slang, pärlor, etc

Det bör alltid finnas med något att “pimpa” krok och tackel med. Fluoroserande gummislang i minst 5 mm i lite olika färger är bra. Alternativt Calamarer som man kan trä direkt på pilkar. Lite olika pärlor går också åt till plattmetetackel.

En annan sak som alltid är bra att ha med är spännband. Se till att ha med lite olika dimensioner och räds inte de större som används oftast. Spännband använder vi upp till 40 cm och till att fästa allt möjligt i båtarna som extra spön, beten på krokar och liknande. Ytterligare ett gångbart alternativ är buntband som kan användas till det mesta.

Bom, Gigant baithead, Anti-twist, mm

Bommar använder vi inte mycket. Vi hade med ett urval i början för att hålla ut mettacklet från linan. I takt med att vi metar mer har vi istället hittat andra framgångsrecept.

Det började med ett mellansteg till metet med det som kallas Gigant Baithead. Det är i princip en stor jiggskalle som anpassats för att kunna fiska en hel sej med. Vi använde dessa högst sporadiskt men fick någon 20-plussare på det innan vi helt gick över till mete med hel sej.

Metet med hel sej har vi testat med blandad framgång under flera år och visst har vi landat flera av de största fiskarna på meten! Men det var nog 2015 som vi verkligen nådde framgång och fick självförtroende med metoden då vi fick väldigt många större torskar på metena och även resans största hälleflundra på nästan 35 kg.

Det som nu ligger framför oss om man söker ytterligare utmaningar är flötmete. Det krävs ett annat tackel men det ligger ett fint flöte och bara väntar på oss uppe på Söröya….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *